Tigara electronica si schizofrenia

Tigara electronica si schizofrenia

O noua cercetare demonstreaza faptul ca tigarile electronice ar putea ajuta persoanele fumatoare care sufera de schizofrenie sa reduca sau chiar sa elimine tigarile din tutun fara a intensifica psihoza. Studiul a fost realizat de catre un grup de cercetatori ai Universitatii din Catania, Italia. Doctorul Riccardo Polosa a luat parte la acest studiu de asemenea, fiind un profesor care a mai realizat si alte cercetari si studii pe tigara electronica.

Studiile anterioare ale doctorului Riccardo Polosa au demonstrat faptul ca, in cazul in care persoanele care nu isi doresc sa renunte la viciul fumatului, tigara electronica reduce fumatul la jumatate pentru aproximativ 50% dintre participanti, in mai putin de sase luni. Un procent de 25% dintre participantii la acest studiu au tendinta de a renunta definitiv la fumat pe parcursul celor sase luni.

Studiul doctorului Polosa s-a concentrat in mod deosebit asupra efectelor de reducere a numarului de tigari fumate precum si a renuntatului la fumat cu ajutorul acestor tigari electronice, la pacientii ce sufera de schizofrenie.

In momentul actual, exista foarte multe medicamente pentru a trata dependenta de fumat. Din pacate insa, aceste medicamente “de succes” vin cu o lista de efecte secundare. Incluse in lista de efecte secundare sunt si depresia, cosmarurile, ganduri sinucigase, nervozitate si furie, convulsii si multe altele. Tigara electronica este o metoda de succes pentru a renunta la fumat, fara a avea efecte secundare, nici la persoanele care sufera de schizofrenie.

Toti participantii la studiul efectuat au fost pacienti care sufera de schizofrenie. Participantii au fumat 20 de tigari pe zi, sau chiar mai multe de un pachet zilnic, in ultimii 10 ani. Foarte surprinzator este faptul ca majoritatea persoanelor schizofrenice, in procent de 80% fumeaza, in timp ce 20% din populatia generala fumeaza. Motivul principal pentru aceasta este legat de abilitatea nicotinei de a calma si stimula caile neuronale.

La 12 luni de la demararea acestui studiu, jumatate dintre participanti fumeaza jumatate din cantitatea pe care o fumau la inceput. Doi dintre participanti au raportat faptul ca au renuntat definitiv la fumatul tigarilor obisnuite. Pe durata desfasurarii studiului, o parte dintre participanti au raportat greata, iritatie a gatului, dureri de cap si tuse seaca, fiind efecte secundare, insa acestea au disparut complet pe parcursul studiului.

De asemenea, nu au fost inregistrate efecte secundare si nici simptome negative ale schizofreniei pe durata desfasurarii studiului, cat timp au folosit tigarile electronice.