Fumatorii romani ar putea fi mai productivi cu tigara electronica

Conform Departamentului de Sanatate al Statelor Unite, rata absenteismului la fumatori este mai mare decat la angajatii nefumatori. Insa chiar daca nu asociem fumatul cu absenteismul, pauzele de tigara afecteaza productivitatea muncii. Tot potrivit unor estimari, un angajat fumator full-time isi ia cam 5 pauze de tigara pe zi, echivalentul a o ora de munca. O ora pe zi, 5 ore pe saptamana, 240 de ore pe an (luand in considerare si vacantele) inseamna in total 30 de zile pe an pierdute la fumat.

Aceasta situatie s-ar putea schimba daca fumatori ar folosi o tigara electronica. Potrivit unui studiu, locurile de munca care permit angajatilor sa utilizeze tigari electronice au constatat cresteri ale productivitatii angajatilor si o imbunatatire a serviciilor.

Daca angajati fumatori ar renunta la tigari cu tigara electronica starea lor de sanatate s-ar imbunatatii vizibil. O data cu imbunatatirea sanatatii si starea de spirit este mai buna dar si sporul de a muncii. Totodata munca fizica poate fi executata mult mai usor. Dupa cum se stie fumatorii obosesc mai repede decat nefumatorii. Daca angajatii vor renunta la fumat cu tigara electronica vor putea realiza mai usor sarcinile ce presupun munca fizica.

Pauzele la tigara si cele 30 de zile pe an pierdute la fumat vor disparea si se vor transforma in 30 de zile pe an in plus de munca, cu tigara electronica. Starea de stres si de nervozitate va disparea dar si eventualele dispute intre sefi si angajati. In plus, utilizatori de tigari electronice nu afecteaza sanatatea celor din jurul lor. Utilizarea unei tigari electronice presupune producerea unor vapori inofensivi care dispar in cateva secunde. Totodata vor disparea si riscurile asociate fumatului pasiv.

Angajatorii ar trebui sa ia in considerare un program de consiliere a angajatilor fumatori. Ba chiar mai mult ar putea sa daruiasca cate o tigara electronica fiecarui angajat fumator pentru a-i spirijini. Acest gest  va aduce numai beneficii atat pentru angajat dar si pentru angajator.