Tigara electronica la nivel de medicament in Marea Britanie

Organizatia MHRA, echivalenta cu Food and Drug Administration (abreviat FDA) din Marea Britanie, a anuntat printr-un comunicat de presa ca intentioneaza modificarea reglementarilor la tigara electronica. Organizatia MHRA a decis sa nu ia in seama orice informatie si a declarat faptul ca, orice contine nicotina va fi clasificat ca si medicament si va fi supus la toata birocratia aferenta acestui lucru.

Decizia organizatiei din Marea Britanie a fost anuntata prin urmatoarea explicatie: ,,Calitatea NPC (produselor care contin nicotina) poate varia semnificativ, acesta fiind motivul pentru care, in cazul in care vor fi reglementate ca si medicamente, oamenii vor avea incredere in aceste produse ca fiind sigure, ca au o calitate corespunzatoare si ca functioneaza.”

Marea Britanie va face presiuni in asa fel incat decizia lor sa fie adoptata la nivelul intregii Europe.

Organizatia MHRA doreste ca societatile care se ocupa cu comercializarea acestor produse sa aplice imediat pentru primirea licentei de medicament.

Din pacate, acest lucru este foarte greu de realizat. A mai existat o incercare a unei societati in trecut, cheltuielile acesteia ridicandu-se la doua milioane de lire pentru dezvoltarea unei tigari electronice care sa fie in concordanta cu standardele medicamentelor. Incercarea societatii respective a esuat, din pacate.

La momentul actual, nu exista nici macar un singur dispozitiv care sa fie alimentat de o baterie si care sa fie reglementat ca si medicament. Decizia adoptata de organizatia din Marea Britanie, MHRA, are la baza conceptii complet gresite. Facand o simpla analogie, produsele din carne nu sunt toate de aceeasi calitate, asadar nu ar trebui reglementate ca si medicamente. Siguranta consumatorilor nu trebuie invocata doar pentru a scuza reglementarea unui produs.

Se estimeaza faptul ca intre o treime si o jumatate dintre fumatori decedeaza datorita fumatului.

Oamenii de stiinta si cercetatorii estimeaza ca tigara electronica este mai sigura decat tigara obisnuita de 100/1000 ori.

Profesorul John Britton de la Colegiul Regal al Medicilor din Marea Britanie este de parere ca: ,,In cazul in care toate persoanele fumatoare din Marea Britanie ar renunta la tigarile obisnuite si ar incepe sa utilizeze tigara electronica, atunci cinci milioane de vieti ar fi salvate. Tigara electronica este un produs cu un potential foarte mare pentru sanatatea publica.”