Asociatia Italiana anti-fumat recomanda tigara electronica

Italia este a doua tara din Europa care recomanda si sprijina tigara electronica. Asociatia Italian Anti-fumat (Lega Italiano Anti Fumo (LIAF)) a realizat un studiu pe tigari electronice care are nu mai rezultate pozitive.

Profesorul Riccardo Polosa, consilier stiintific al LIAF şi profesor de medicina la Universitatea din Catania, a urmarit cum poate tigara electronica sa ajute fumatorii sa renunte la tigari si ce efecte aduce aceasta asupra lor. Examinarea a avut loc pe o perioada de 6 luni.

55% dintre participantii la studiu au reusit complet sa renunte la fumat sau sa reduca numarul tigarilor. Pana in acest moment este cel mai mare procent pe care l-a avut vreodata o alternativa de a renunta la fumat. Cu toate acestea, din experienta noastra acest procent este totusi mic. Se intampla destul de rar ca o persoana care doreste sa renunte la fumat sa nu reuseasca cu tigara electronica. Desigur ca studiul este relativ pentru ca nu toate brandurile vand produse bune si de calitate care te pot ajuta intr-adevar sa renunti la fumat.

Intr-un comunicat de presa Profesorul Riccardo Polosa a declarat: „Fumatul este un viciu la care se renunta cu greu. Prin urmare, abordari mai bune pentru renuntarea la fumat sunt necesare. Tigarile electronice pot fi o alternativa sigura. Aceste tigari electronice ofera un mecanism de copiere prin inlocuirea unor gesturi, pentru a determina fumatorii sa devina abstinenti pe perioada de renuntare sau pentru a reduce consumul de tigari.” De asemenea Profesorul Riccardo a adaugat si ca doreste sa realizeze un nou studiu pentru a testa siguranta si eficacitatea tigarilor electronice.

Tot Profesorul Riccardo Polosa a mai declarat intr-un interviu si faptul ca „Desi nu exista date sigure ( si nici nu vor fi in urmatorii 5-10 ani ) despre utilizarea pe termen lung a acestor produse, nu exista nici un motiv sa credem ca aburul poate fi mai daunator decat fumul de tigara. De fapt, comparatii toxicologice directe, arata ca o tigara electronica este de 250-270 ori mai  putin toxica decat o tigara aprinsa. ”