Tigara electronica si astmul

In ultima perioada, au aparut foarte multe studii, sondaje si cercetari in ceea ce priveste consumul de tigara electronica si efectele acesteia, beneficii si alte lucruri legate de tigara electronica. Din pacate, pana in prezent, nu exista niciun studiu concret despre efectele consumului de tigari electronice asupra organismului celor ce sufera de astm. Asadar, am facut cateva cercetari in aceasta privinta, fiind solicitate mai multe informatii despre efectul tigarilor electronice asupra astmaticilor. Am descoperit pe internet foarte multe feedback-uri si comentarii de la persoane care sufera de astm, in urma consumului de tigara electronica. Rezultatele au fost pozitive, spre fericirea tuturor, utilizatorii astmatici declarand faptul ca se simt mult mai bine dupa ce au renuntat la tigarile traditionale in favoarea tigarilor electronice. Astmaticii care au fumat tigara electronica sunt foarte incantati de rezultatul pozitiv, respiratia imbunatatindu-se, precum si starea lor fizica. Unii astmatici au declarat chiar ca dupa o perioada de fumat tigari electronice, nu a mai fost nevoie sa foloseasca inhalatoarele, ceea ce este un lucru cel putin exceptional.

Insa trebuie avut foarte mare grija, pot aparea si exceptii cu probleme. Au existat cateva cazuri la unii astmatici care dupa consumul de tigari electronice, in primele zile, au inceput sa aiba crize de astm dese. Din explicatiile lor dar si ale medicilor care s-au ocupat de cei in cauza, acest lucru este datorat faptului ca plamanii incep a elimina acele depuneri stranse in plamani din cauza fumatului tigarilor traditionale.

Conform cercetatorilor olandezi, fumatorii astmatici au un profil inflamatoriu al plamanilor complet distinct fata de cel al persoanelor care nu au fumat niciodata.

Coordonatorul studiului, Martine Broekema – cercetator la Universitatea olandeza – Groningen declara: “Am descoperit faptul ca expunerea la tigari ar putea mari grosimea epiteliului si a garniturilor cailor respiratorii din plamani. Acest lucru ar putea fi principala cauza a faptului ca pacientii astmatici manifesta mai multe simptome ale acestei boli, spre exemplu – exces de flegma si dificultati de respiratie,  in comparatie cu nefumatorii astmatici”.

Problema nu este ingrijoratoare, fiind cazuri izolate, insa se recomanda precautie in special la alegerea lichidelor pentru tigara electronica, lichidele fiind problema in majoritatea cazurilor.